Cursussen

Bij de Scenariovakschool kun je drie cursussen volgen op het gebied van scenarioschrijven: de Basiscursus, de cursus Filmscenario, en de cursus Scriptontwikkeling & Scriptcoaching.Basiscursus

In de basiscursus maak je kennis met de fundamenten van het scenarioschrijven in theorie en praktijk. Alle basisbegrippen van het scenarioschrijven komen aan bod: ideeontwikkeling, premisse, logline, synopsis, treatment, karakterontwikkeling, verhaalstructuur, plotlijnen, vertelperspectief, scèneopbouw, dialogen, enzovoort. In de cursus zal veel worden geschreven: de theorie wordt onmiddellijk voelbaar gemaakt door deze in praktijk te brengen aan de hand van korte of langere schrijfoefeningen.
Als voorbeelden zullen verschillende film- en seriefragmenten behandeld worden, die samen met je docent en medecursisten worden geanalyseerd. Scenarioschrijven is immers filmmaken! Voorop staat het denken in beelden, handelingen en geluid.

De cursus bestaat uit 8 lessen van 3 uur. We organiseren de cursus drie keer per studiejaar (start in oktober, januari of april) en bieden de cursussen zowel online aan als op locatie in Amsterdam.
De kosten bedragen 495 euro. Het maximale aantal deelnemers bedraagt 10 voor de cursus op locatie en 8 voor de online cursus.

Cursusdata en docenten

De vermelde data gelden zowel voor de online cursus als voor de cursus op locatie in Amsterdam (op het aanmeldformulier kun je een keuze maken tussen online of Amsterdam).

Herfst 2022
Acht donderdagavonden van 19-22 uur.
Lesdata: 6, 13 en 27 oktober, 3, 10 en 17 november, 1 en 8 december.
De docenten worden nog nader bekendgemaakt.
Je kunt je inschrijven tot en met 18 september.
Klik hier voor het aanmeldformulier voor de cursussen.

Winter 2023
Acht maandagavonden van 19-22 uur.
Lesdata: 16, 23 en 30 januari, 6 en 13 februari, 6, 13 en 20 maart.
De docenten worden nog nader bekendgemaakt.
Je kunt je inschrijven tot en met 29 december.
Klik hier voor het aanmeldformulier voor de cursussen.

Voorjaar 2023
Acht zaterdagochtenden van 10-13 uur.
Lesdata: 8, 15 en 22 april, 13 en 20 mei, 3, 10 en 17 juni. 
Je kunt je inschrijven tot en met 21 maart.
Klik hier voor het aanmeldformulier voor de cursussen.Cursus Filmscenario

In de cursus filmscenario leer je een eigen filmplan stapsgewijs te ontwikkelen. Centraal in de cursus staat dus het filmplan, dat je zelf inbrengt. Dit project wordt in acht bijeenkomsten stap voor stap verder gebracht. Je leert een synopsis te schrijven, een treatment, en verder worden alle mechanismen en technieken behandeld die in de ontwikkkeling van een script belangrijk zijn: karakters, structuur, spanningsbogen, verhaallijnen, scènes, dialogen, enzovoort. Voorop staat het ambacht van het scenarioschrijven. Het plan kan een korte film of een aflevering van een serie betreffen, en een werk van speelfilmlengte behoort ook tot de mogelijkheden.

De cursus is bedoeld voor mensen die al enige ervaring hebben in scenarioschrijven en die tijd hebben om enige maanden hard te werken. We verwachten dan ook dat je bekend bent met de basisbegrippen van het scenarioschrijven. Je hebt bijvoorbeeld eerder onze basiscursus gevolgd, of vergelijkbare kennis elders opgedaan, of in de praktijk.

De kosten voor deze cursus bedragen 695 euro. Deze cursus wordt twee keer per jaar aangeboden, in de herfst en in het voorjaar en is zowel online (via Zoom) als op locatie in Amsterdam te volgen (Herengracht 274 of Herengracht 613).

De cursus bestaat uit 8 lessen van 3 uur. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers. 

Cursusdata en docenten

De lesdata van de online cursus zijn hetzelfde als van de cursus op locatie. Op het inschrijfformulier kun je aangeven voor welke van de twee je wilt inschrijven.

Herfst 2022
Acht zaterdagochtenden van 10-13 uur.
Lesdata: 24 september, 8 en 29 oktober, 12 en 26 november, 10 december, 14 en 28 januari.
Docenten: Gwyneth Sleutel en Maarten Almekinders.
Je kunt je inschrijven tot 6 september.
Klik hier voor het aanmeldformulier voor de cursussen.

Voorjaar 2023
Acht maandagavonden van 19-22 uur.
Lesdata: 6 en 20 februari, 13 en 27 maart, 17 april, 8 en 22 mei, 12 juni.
Docenten worden hier nog nader bekendgemaakt.
Je kunt je inschrijven tot 19 januari.
Klik hier voor het aanmeldformulier voor de cursussen.Realisatie website: WebLab42