FilmscriptsNL: een nieuwe scenariowebsite

In samenwerking met het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond zet de Scenariovakschool een Nederlandse scenariowebsite op, vergelijkbaar met IMSDb. FilmscriptsNL.nl is een site met Nederlandse filmscenario’s, beschikbaar voor liefhebbers van Nederlandse films en dramaseries, voor geïnteresseerde collega-filmprofessionals, voor hongerige filmstudenten en schrijvers in opleiding, en verder gewoon voor iedereen die het leuk of interessant vindt om de originele filmscenario’s te lezen. Maar het educatieve doel staat voorop.

Vele buitenlandse scripts zijn massaal op internet te vinden, maar scripts van eigen bodem zijn volstrekt onbereikbaar. Daar gaat dus nu verandering in komen.

We beginnen met scenario’s van speelfilms en dramaseries. Speelfilms die in de bioscoop hebben gedraaid, of vertoond zijn op de televisie of op een streamer. Voor nu houden we het criterium aan van 60’ en langer. En verder series die hun weg hebben gevonden op de televisie, of op een streamer. Wat series betreft streven we naar complete seizoenen. En het gaat zowel om series met 25’ afleveringen als met 50’ afleveringen (en alles daartussenin). In de nabije toekomst gaan we onderzoeken in hoeverre films onder de 60’ een goede aanvulling zijn op de collectie.

Wie scenario’s heeft geschreven die in aanmerking komen voor de database: FilmscriptsNL ontvangt ze graag!

Mail je scenario’s naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Let daarbij op het volgende: stuur de scenario’s in pdf formaat op. Bij voorkeur het script in de laatste versie, liefst met een titelblad. Daarop graag de volgende info:

  • titel
  • auteur(s)
  • jaar van uitbreng
  • bij een serie, met vermelding van eventueel seizoensnummer en afleveringsnummer
  • en of het een bewerking is (van bijvoorbeeld een boek, een theaterstuk, een andere oorspronkelijke film etc.)
  • een korte inhoudsbeschrijving, waarvan de lengte mag variëren van een logline tot een hyperkorte synopsis en alles daartussen in
  • een afbeelding van de poster of van een publiciteitsfoto in jpg of pdf (van max 500KB).

Ken je schrijvers die dit verzoek nog niet onder ogen hebben gehad? Attendeer ze graag op deze oproep!

N.B. Wat betreft de kwestie van het auteursrecht hanteren we gaarne, naar buitenlands voorbeeld, het fair use-principe, waarin de mogelijkheid bestaat om werken onder bepaalde voorwaarden te mogen gebruiken, zoals bijvoorbeeld in het kader van onderwijs en onderzoek. Uiteraard zullen we ervoor zorgen dat rechthebbende partijen zo veel mogelijk worden geïnformeerd en zullen we het respecteren als men niet akkoord gaat met beschikbaarstelling van bepaalde scripts.

We streven naar een complete scenariosite die van waarde is voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Nederlandse scenario. We zijn ervan overtuigd dat een grotere beschikbaarheid van het Nederlandse scenario de belangstelling voor de Nederlandse film alleen maar kan vergroten.